Vai jūs zināt, kuri rīsi ir noderīgāki?

    Ir aptuveni 7000 dažādu rīsu veidu. Šīs šķirnes atšķiras pēc krāsas, formas, garšas un aromāta. Visizplatītākie ir baltie, brūnie, melnie un sarkanie rīsi. Kāda ir atšķirība?

    Baltie rīsi 

    Baltie rīsi ir visvairāk pārstrādātie. Tiem noņem dīgļus un apvalku, kas satur visvairāk barības vielu. Tāpēc baltos rīsus uzskata par mazāk barojošiem nekā tumšākus rīsus.

    Pirms vārīšanas ieteicams gan balto, gan citu veidu rīsus mērcēt ūdenī apmēram 2-3 stundas un kārtīgi noskalot. 

    Brūnie rīsi

    Brūnie rīsi ir mazāk apstrādāti nekā baltie rīsi. No tiem tiek noņemta tikai augšējā miziņa, un uz graudiem paliek klijas. Šo rīsu garša ir intensīvāka un mazāk maiga nekā balto, taču atlikušo kliju dēļ tiem ir vairāk uzturvērtības. Tam ir arī patīkams riekstu vai popkorna aromāts.

    Pirms brūno rīsu vārīšanas mēs iesakām to apmēram 2-3 stundas turēt aukstā ūdenī. Tad rīsi vārīsies ātrāk - pietiks ar 20 minūtēm.

    Dažādās literatūrās aprakstītas brūno rīsu derīgās īpašības. Vairāk par ieguvumiem brūnie rīsi var atrast šeit: http://veselam.la.lv/brunie-risi-vertigaki

    Melnie rīsi

    Melnajiem rīsiem ir maiga riekstu garša un aromāts, maiga tekstūra un bagātīgi violeta krāsa. Īpaši tiek novērtēta šo rīsu uzturvērtība. Tie tiek uzskatīti par dabīgākajiem un barojošākajiem rīsiem, kas saglabā visas barības vielas.

    Melnie rīsi ir lipīgu rīsu veids. Interesanti, ka šos rīsus sauc arī par imperiāliem. Saskaņā ar ķīniešu leģendu, melnos rīsus varēja ēst tikai imperatori, jo tie jau bija pazīstami ar jauno lielisko un bagātīgo uzturvērtību.

    Melnos rīsus varat gatavot tāpat kā makaronus - vāriet to ūdenī (1: 4) līdz vajadzīgajam mīkstumam un pēc tam noskalojiet ar ūdeni. Rīsus ieteicams mērcēt ūdenī apmēram 2-3 stundas pirms vārīšanās, tad tie vārīsies ātrāk. 

    Sarkanie

    Sarkanie rīsi ir dabiski neapstrādāti rīsi, kas saglabā visas šķiedras un dīgļus. Šiem rīsiem ir arī patīkama riekstu garša. Gatavojot, tie nesakrīt un saglabā kraukšķīgumu. Sarkanos rīsus var izmantot dažādu ēdienu un piedevu pagatavošanai.

    Pirms vārīšanās paturiet rīsus 2-3 stundas ūdenī un vāriet apmēram 20 minūtes. Tie pilnībā neizvārās un paliek vaļīgi, padarot tos ļoti piemērotus salātiem vai piedevām.

Ingredienti

  • 2,65 € In Stock

    Tulkojumā no hindi valodas vārds "Basmati" nozīmē "aromātisks". Rīsiem piemīt viegla, patīkama smarža un tie ātri uzvārās. Šie rīsi ir lielisks ogļhidrātu avots.

    2,65 €
    In Stock
  • 2,55 € In Stock

    Tulkojumā no hindi valodas vārds "Basmati" nozīmē "aromātisks". Rīsiem piemīt viegla, patīkama smarža un tie ātri uzvārās. Šie rīsi ir lielisks ogļhidrātu avots.   

    2,55 €
    In Stock
  • 1,95 € Product available with different options

    1,95 €
    Product available with different options
  • 4,65 € In Stock

    Aromātiski pilngraudu rīsi ar tiem raksturīgo garšu. Organiskie melnie rīsi ir aromātiski un tiem ir īpaša garša. Tie labi garšo, ja pēc vārīšanas tiem pievieno olīveļļu vai sviestu. Melnos rīsus var lietot uzturā kā atsevišķu produktu vai arī kā piedevu zivīm vai gaļai.

    4,65 €
    In Stock
  • 3,45 € Product available with different options

    Sarkanie rīsi atšķiras no citiem, pateicoties to patīkamajai smaržai, riekstainajai garšai un rūsganajai krāsai. Sarkano rīsu dīgsts un klijas ir neskartas, tādēļ tiem piemīt daudz vērtīgu īpašību. 

    3,45 €
    Product available with different options

Atsauksmes

Jauns komentārs

Komentēt var tikai reģistrēti lietotāji

Reģistrēties vai Ielogoties